C O R O N A : In her singing studio, Maria João uses all necessary measures - disinfection, ventilation and distance. If desired, Maria João teaches via Skype.

PIANOLES, individueel of in een groep; vanaf 6 jaar

Aantal lessen:
-wekelijks, 40 lessen per jaar
-om de week, 20 lessen per jaar

Locatie: Arnhem

Inleiding

Toen Maria João 10 jaar oud was kreeg ze haar eerste pianoles en sindsdien was ze fanatiek met muziek bezig. Pianoles geeft ze sinds haar 17de. Pianospelen werd voor haar de basis van alles. Daardoor kon ze ook autodidact gitaar en blokfluit leren spelen. En uiteindelijk werd ze zangeres. Ook voor Maria João als zangeres en zangdocente speelt een instrument zoals piano een heel belangrijke rol. Zij kan zichzelf en haar leerlingen op de piano begeleiden.

Pianoles vanaf 6 jaar

Toen Maria João 10 jaar oud was kreeg ze haar eerste pianoles en sindsdien was ze fanatiek met muziek bezig. Pianoles geeft ze sinds haar 17de. Pianospelen werd voor haar de basis van alles. Daardoor kon ze ook autodidact gitaar en blokfluit leren spelen. En uiteindelijk werd ze zangeres. Ook voor Maria João als zangeres en zangdocente speelt een instrument zoals piano een heel belangrijke rol. Zij kan zichzelf en haar leerlingen op de piano begeleiden. Pianoles vanaf 6 jaar Pianospelen is niet makkelijk. Dat komt omdat de handen eigenlijk verschillend en onafhankelijk van elkaar moeten spelen tegen de natuur in. Dit maakt dat de hersenen er ook steeds mee bezig moeten zijn om de juiste informatie naar de handen te sturen om inderdaad onafhankelijkheid tussen beide handen te krijgen. De motoriek is altijd geassocieerd met het denken. Ook is het wetenschaplijk bewezen (“muziek maakt slim”) dat instrumenten bespelen de hersenenontwikkeling verbetert en het IQ zelfs kan vergroten.
Het is dus goed om piano te leren of een ander instrument. Tegelijkertijd zijn er bepaalde eigenschappen die ook verbeterd worden: geduld, concentratie. Dat zijn eigenschappen die bevorderd worden tijdens de lessen. Het is aan te raden om elke dag thuis te oefenen zodat het leerproces ten goede komt. Het proces van een instrument leren spelen, in dit geval piano, geeft daadoor heel veel extra aan het proces van groei en ontwikkeling niet alleen op muzikaal gebied maar ook op andere persoonlijke gebieden zoals emotioneel, fysiek, het gebied van kennis en van sociale vaardigheden. En het is natuurlijk op zichzelf heel leuk om een moeilijk instrument goed en mooi te kunnen bespelen. Mooi muziek maken, alleen of met elkaar, dat kan altijd als je piano speelt. Piano kun je, in tegenstelling tot zingen, alleen voor jezelf en met jezelf doen. Als je echt wilt groeien in het solistische spel dan is het ideaal om individueel les te volgen. Maar pianospelen kun je juist ook met anderen doen, bijvoorbeeld als begeleider of als medemusicus in een kamermuziekensemble. Dan zou het ideaal zijn om ook piano te leren spelen in groepsverband. In de lessen kun je bestaande stukken spelen of zelfs je eigen improvisatie en eigen composities ontwikkelen. Alles is mogelijk. Dat kan omdat de methode volgens welke ik les geef, bepaald wordt door de wensen en persoonlijke eigenschappen van de leerlingen. Er zijn verschillende mogelijkheden: van blad lezen en/of op gevoel spelen en ook met accoorden bepaalde liedjes gaan begeleiden. De methode en manier van aanpak wordt naar leeftijd en niveau aangepast.

Individuele les

DBij de traditionele pianoles krijgt een leerling individueel les. Je bent dan helemaal alleen met je instrument en de docent. Je hebt dan alle ruimte voor je eigen ontwikkeling, en de technische en motorische vaardigheden ontwikkelen zich snel. Je krijgt het spel eerder onder de knie. Bij de individuele les krijgt de leerling de mogelijkheid om zich op persoonlijk niveau te ontwikkelen. De les is vooral gericht op solistisch spel.

Groepsles

Kinderen zijn gericht op elkaar. Vooral kinderen ouder dan 6 jaar. Door samen muziek te maken en in spelvorm pianoles te krijgen kunnen ze zich beter verdiepen. In een groep delen ze hun ervaringen, emoties, kennis en verwondering sneller met elkaar. Ze voelen zich dan niet alleen en dat kan heel enthousiasmerend zijn in tegenstelling tot de individuele les. Disciplineregels zoals stil zijn terwijl een ander pianospeelt wordt heel belangrijk. Zo leren ze beter naar elkaar te luisteren en te communiceren.

Voor vragen, aanmeldingen of voor een proefles, klik [hier]
Voor de tarieven, klik [hier]