C O R O N A : In her singing studio, Maria João uses all necessary measures - disinfection, ventilation and distance. If desired, Maria João teaches via Skype.

Maria João Carmo, zangeres

Is geboren in Lissabon. Ze nam op jonge leeftijd de beslissing om van muziek haar leven te maken. Ze begon als alt, maar haar stemvak heeft zich ook ontwikkeld tot mezzo en sopraan, met een dramatische inslag.

 

Impresario

Maria João is verbonden aan het Impresariaat Tineke Ouwendijk (link)

Opleiding

Op 10-jarige leeftijd startte ze met haar opleiding op het Instituto Gregoriano de Lisboa, een 6-jarige brede conservatorium-opleiding, waar ze het bachelor pianodiploma behaalde. Ze vervolgde haar muziekopleiding aan de Escola Superior de Música de Lisboa met de bachelor (1999) en de master (2001) Klassieke Zang.
Vervolgens kwam ze naar Nederland waar ze aan het Conservatorium van Amsterdam het Uitvoerend-Musicusdiploma Klassieke Zang in 2003 bij Paula de Wit haalde.
Hier heeft ze ook gewerkt met Eildert Beeftink (correpetitie), Philip Curtis (drama), Alexander Olivier (opera-interpretatie), Jan Slothouwer (operakoorrepetitie), Thérèse de Goede (oude muziek) en Claron McFadden (oude muziek, zang).
Ook volgde ze lessen en masterclasses bij Udo Reinemann, Mark Wildman, Carolyn Watkinson, Jard van Nes, Max van Egmond, Marius van Altena, Jill Feldman, Konrad Richter, Roger Vignoles, Sarah Walker, Noëlle Barker en Roberta Alexander.

Oratorium

Als soliste werkte ze met dirigenten zoals Klaas Stok, Dirkjan Horringa, Johan Rooze, Martien van Woerkum, José Doodkorte, Frans Tomassen, Joke Brandsma, Emile Engel, Marc Buijs en Wilbert Staal.
Op haar repertoire staan stukken niet alleen uit de barok maar ook uit de klassieke en romantische perioden. Onder anderen heeft ze op haar repertoire verschillende cantates van Bach en Telemann, Membra Jesu Nostri (Buxtehude), Samson en Dixit Dominus (Haendel), verschillende Requiems (Mozart, Duruflé en Fauré), Krönungsmesse, Waisenhausmesse (Mozart), Petite Messe Solennelle (Rossini), Gloria van Vivaldi, Miserere van Zelenka en Oratorio de Noël van Saint-Saëns.
Maria João wordt ook regelmatig uitgenodigd om hedendaagse muziek te zingen. Zij heeft o.a. in Amsterdam in 2005 o.l.v. Joyce Hoohenkerk de Nederlandse première van ‘Requiem for my friend’ van de bekende Poolse filmcomponist Zbigniew Preisner gezongen. In München (2004) zong ze in de wereldpremière de sopraanpartij in ‘Quaresma’, een stuk van de Duitse componist Klaus Schedl.

Lied / Opera

Maria João vertolkt vaak bij haar eigen concerten en/of op festivals of concertseries liederen uit de romantiek en opera-arias met pianisten zoals Eildert Beeftink, Rik Helmes, Annette Schmoutziger, Peter Meurs, Marc Buijs, Heleen Vegter, o.a. Haar repertoire is breed en omvat stukken uit alle periodes uit de muziekgeschiedenis, van oude muziek tot en met hedendaagse muziek.