Atalante Ensemble

Het Atalante Ensemble is opgericht in november 2005 met het doel om zang- en vioolrepertoire uit te voeren in verschillende kamermuziekcombinaties. Het flexibele karakter van het ensemble geeft een grote vrijheid in programmakeuze en bezetting. Zangeres Maria João Carmo stelt de programma’s op met afwisselend repertoire voor zang, viool en piano, harp of orgel. Zij heeft gewerkt met verschillende musici, zoals violiste Sabine Vieregge, organist Cor van Wageningen, dirigent Arno Vree, harpiste Eva Tebbe, pianist Rik Helmes en pianiste Heleen Vegter. Het repertoire is zeer gevarieerd. Het Atalante Ensemble heeft al diverse programma’s uitgewerkt, met religieus of profaan karakter, van barok tot en met hedendaagse muziek. Met deze programma's heeft het ensemble concerten gegeven in verschillende kerken en theaters zoals de kleine Bartholomeuskerk (Beek-Ubbergen), St. Josephkerk (Nijmegen), Theater Het Hof (Arnhem), Filmhuis Zevenaar, en de St. Joriskerk (Bredevoort). Het ensemble bereidt zich voor op een volgend project met strijkkwartet en zang. Dit programma zal veel opera brengen en stukken voor een groter ensemble

 

Ensemble - Trio Surquin

Raimond Surquin (gitaar), Maria João Carmo (zang) en Miquel Padros (dwarsfluit)

Miquel Padros (dwarsfluit), Raimond Surquin (gitaar) en Maria João Carmo (zang), vormen sinds 2009 een hecht trio.
Ze spelen met een verrassende combinatie van bijzondere stijlen.  Ze laten volksmuziek uit Zuid Amerika klinken naast klassieke werken en voegen daar moeiteloos Fado uit Portugal aan toe. Door de klassieke achtergrond van zangeres Maria João heeft zij de mogelijkheid die fado's tot een heel nieuwe beleving te maken, met een uiteenlopende mix van klanken en kleuren.
Het trio zorgt voor veel afwisseling binnen de concerten, waarop stem en fluit worden gecompleteerd door de altijd zachte en harmonieuze klank van de gitaarbegeleiding.
Een heel geschikt trio dus om te boeken als er geen piano is.

De kracht van Trio Surquin is dat het alle kanten op kan doordat elk van de leden  apart "de geest" of "de spirit" heeft. Wat in Spanje "Duende" genoemd wordt is hun gezamenlijke bron waardoor ze elkaar zo moeiteloos inspireren.
Daarbij is de herkomst van de musici --Portugal, Spanje en Nederland-- duidelijk herkenbaar in de invulling van de altijd weer verrassende programma’s' .

Het repertoire bevat Portugese liederen uit het Fadorepertoire die tot de beroemdste van Portugal behoren naast Spaanse of Braziliaanse stukken van bekende componisten uit Zuid Amerika, zoals Piazolla, Villa-Lobos, Caetano Veloso, Chico Buarque en Tom Jobim. Op de programma’s' van Trio Surquin staan Fado, Flamenco, Bossanova of Samba. Al deze stijlen worden door dit trio uitgevoerd volgens hun eigen  interpretatie waardoor heel eigen versies ontstaan, zodat het publiek altijd zeker kan zijn van een bijzondere belevenis.
Daarnaast brengt Trio Surquin ook klassieke stukken ten gehore zoals Venetiaanse liederen uit de 18e eeuw, die hemels klinken maar over zeer aardse onderwerpen gaan. Uit de Renaissance worden werken van Mudarra (Spaans) en Dowland (Engels) gebracht.  Ook het eigen werk, door Raimond gecomponeerd, zal niet ontbreken.

Het afwisselen tussen instrumentale en gezongen stukken levert een onvergetelijk Het afwisselen tussen instrumentale en gezongen stukken levert een onvergetelijk concert op waarin Trio Surquin aan de luisteraar verschillende sferen van klanken aanbiedt. Elk “verhaal” en elk muziekstuk zal de luisteraar zeker kansen geven om  nieuwe ervaringen op te doen van reizen door passie, magie, liefde, warmte, verre landen, mooie momenten of juist drama en lot (Fado).
Kortom een heel boeiend ensemble om voor te kiezen bij allerlei gelegenheden (huwelijk, jubileum, begrafenis, kerstborrel, congres). Trio Surquin verzorgt haar afwisselende en verrassende programma’s' altijd in overleg met de opdrachtgevers  afhankelijk van de gewenste sfeer en/of eigenschappen van het toekomstig concert. Trio Surquin speelt bijvoorbeeld bij bedrijven, restaurants, in kastelen, het Koetshuis, in kerken en bij verschillende gelegenheden zoals culturele initiatieven, festivals, en niet te vergeten: bij u thuis op elk bijzonder moment van uw leven!

 

 

 

Maria João Carmo
Maria João Carmo - Zang & Zo © 2012
Zangeres
Ensembles
Zangles
Kinderkoor Elderveld
Muziekonderwijs
Agenda
Contact
Fragmenten